Spouwmuurisolatie zorgt toch voor problemen?
Spouwmuurisolatie leidt toch tot problemen? Spouwmuurisolatie veroorzaakt toch vocht en schimmel ? Een spouw zit er toch niet voor niets, deze moet toch ventileren? Deze opmerkingen hoor ik nog steeds elke dag. Spouwmuurisolatie wordt door sommige mensen direct geassocieerd met problemen. Toch kom ik regelmatig woningen tegen die ruim 40 jaar geleden voorzien zijn van spouwmuurisolatie die geen problemen opleveren en nog altijd goed in de spouw aanwezig is.
Hoe zit dit nu werkelijk? Dat spouwmuurisolatie niet goed is voor een woning is een nogal ongenuanceerde uitspraak. Echter zijn er in het verleden woningen voorzien van spouwmuurisolatie die wel degelijk problemen veroorzaken. Gelukkig zijn dit uitzonderingssituaties! Een van die uitzonderingssituaties kwamen wij onlangs tegen. Een mooie gelegenheid om dieper op dit onderwerp in te gaan.
In opdracht van onze partner Vastgoed Isolatie B.V. zijn wij begonnen met het verwijderen van spouwmuurisolatie voor een grote woningcoöperatie in Noord Nederland. Wat wij daar constateerden is een mooi schoolvoorbeeld welke helpt om de nuances over het aanbrengen van spouwmuurisolatie goed te duiden. Aanvullend kunnen wij aan de hand daarvan duidelijk maken onder welke condities spouwmuurisolatie absoluut een veilige toepassing is!
Problemen door spouwmuurisolatie
De bewoners van deze woningen hebben in de koude periode van het jaar veel last van schimmelvorming. Daarnaast vertonen deze woningen een hoge mate van vorstschade en verkleuring door vocht inwerking. Bij het verwijderen van een gevelsteen troffen wij een B klasse glaswol isolatie materiaal aan die niet de nodige nabewerking heeft gehad om deze wol de hydrofobe eigenschappen te geven die noodzakelijk zijn om deze als spouwmuurisolatie toe te passen. Deze wol is door langdurige blootstelling aan vocht dusdanig verkleurd dat deze volledig wit is geworden. Het meten van deze glaswol met een vochtvolume meter gaf de definitieve doorslag. Nat!

Door de vochtbelasting op het buitenblad is deze wol als een spons gaan fungeren. De grote hoeveelheid toegetreden vocht op het buitenblad in deze glaswol zorgt ervoor dat het buitenblad niet meer droogt. Hierdoor ontstaan vorstschades. Dit proces zal elke vorstperiode nieuw schades veroorzaken, en aanwezige schades verergeren. Daarnaast zorgt de extreme vochtinwerking voor verkleuringen in het buitenblad.
Naast dat deze glaswol zijn isolerende werking verliest door deze blootstelling aan vocht kunnen we zelfs spreken van een averechts isolerende werking. Doordat ook het binnenblad van de woning vochtiger is door deze vochtige spouwmuurisolatie zal deze in de wintermaanden kouder zijn dan in niet geïsoleerde staat. Hierdoor ontstaan voor de bewoners ook problemen! De oppervlakte temperatuur van het binnenblad daalt op diverse punten dusdanig dat het leef vocht in de woning zich concentreert op deze zogenoemde dauwpunten. De woning verliest zijn vermogen om door normale ventilatie het leef vocht af te voeren. Dit omdat het leef vocht eerder neerslaat op de condensatie punten dan dat het afgevoerd kan worden. Door langdurige condensatie ontstaat er na verloop van tijd schimmel op deze dauwpunten door langdurige blootstelling aan vocht.

Wij hebben aansluitend extra temperatuur metingen gedaan in een van deze woningen. Daarop is duidelijk te zien dat er op die dag bij een buiten temperatuur van 3 graden Celsius er in de woonkamer aan binnenzijde buitenmuur al een oppervlakte temperatuur van 11,3 graden te meten is (linker foto). Waar de temperatuur van een binnenmuur zich keurig op 20,3 graden laat meten. Dit betekent dat de aangeboden warmte en dus de lucht temperatuur in de woning goed is, maar niet in staat is de binnenzijde buitengevel op temperatuur te krijgen. Het effect hiervan is dat bij nog lagere buitentemperaturen de oppervlakte temperatuur van de buitenmuren in de woning nog verder onder het condensatiepunt zal dalen waardoor deze nog meer vocht aan zal trekken.
Het goed spouwmuur isoleren van een woning zou juist het omgekeerde effect moeten hebben. Bij een bovengenoemde situatie zal de oppervlakte temperatuur maximaal 2 a 3 graden afwijken van de aangeboden warmte en lucht temperatuur. Hoe warmer de muur hoe verder het dauwpunt komt te liggen. In dit geval zal een normale manier van ventileren het leef vocht keurig afvoeren.
Verbeterplan oplossen spouwmuurisolatie problemen
Gelukkig zijn wij in staat geweest om deze problematiek goed te duiden en een aanvullend verbeter plan te maken. Het advies is om na het verwijderen van de aanwezige spouwmuurisolatie de spouwbladen een periode goed laten drogen. Nadat de deze goed gedroogd zijn verzorgt Vastgoed Isolatie B.V. kwalitatief hoogwaardige spouwmuurisolatie met Knauf Supafil. Na het opnieuw isoleren van deze gevels wordt de waterkerende werking van de muur hersteld door deze te reinigen en te voorzien van impregneer. Zo zijn de problemen die deze oude spouwmuurisolatie veroorzaakt hersteld, zijn de woningen energetisch goed verbeterd en zien deze er weer strak uit!
Hoe wel veilig en goed spouwmuurisolatie toepassen?
Het veilig en goed aanbrengen van spouwmuurisolatie valt en staat met een goed technisch onderzoek en advies. Welk product past goed bij de woning m.b.t. het type gevelsteen, spouwbreedte voegbreedte etc. Welke rand aspecten van de woning van de woning zijn verder belangrijk? Zijn er schades die eerst hersteld moeten worden? Kan de woning zijn vocht nog goed reguleren doormiddel van ventilatie na het isoleren? Al deze aspecten en nog veel meer staan aan de basis van een goed advies. Een dusdanige technische opname is een standaard werkwijze van Onafhankelijk Isolatie Advies. Daarna zetten wij uw opdracht uit bij van onze isolatiepartners die dit werk onder de juiste condities, certificeringsrichtlijnen en met kwalitatief de meest hoogwaardige producten op de meest nette manier voor u uitvoeren. Dat is de toegevoegde waarde van Onafhankelijk Isolatie Advies!
Neem contact op voor het maken van het beste isolatie advies gesprek!
Heeft u al spouwmuurisolatie maar is dit niet naar wens of ervaart u klachten? Geen nood, ook dan zijn wij er voor u! www.isosolution.nl
