Doe de gratis offertecheck en wij gaan voor u kijken of we nog meer kunnen besparen.

Doe de offertecheck »

Houten vloer isoleren

Home » Blog » Houten vloer isoleren

Comfortabel wonen, wie wil dat nu niet? Dat heeft alles te maken met een goed geïsoleerde woning, waardoor er een aangename temperatuur heerst. Dat begint al met de vloer, mits deze van de juiste isolatie is voorzien. Wat is juist? En vooral; wat is juist bij een houten vloer?

Nog lang niet iedere woning is voorzien van isolatie onder de vloer, vooral als het gaat om oudere type woningen met houten vloeren. Deze vloeren vragen om een specifieke aanpak. Alle reden om te kiezen voor een gedegen inspectie van de kruipruimte en een gericht advies. 

Dit zijn de stappen:

  • Onafhankelijk advies gericht op specifieke (houten) vloer
  • Juiste isolatiemethode aan laten brengen door experts
  • Kruipruimte gericht isoleren
  • Comfortabeler wonen
  • Energiekosten besparen

Kruipruimte isoleren is een stap naar zuiniger wonen

Een vloer isoleren betekent eigenlijk dat de kruipruimte wordt geïsoleerd. Vooral huizen die gebouwd zijn voor de jaren tachtig van de vorige eeuw hebben geen geïsoleerde (houten) vloeren. Huizen van na de jaren tachtig hebben vaak wel geïsoleerde vloeren, maar niet altijd even doeltreffend. Het is goed om te onderzoeken in hoeverre een vloer dan geïsoleerd is en hoe dit beter kan. 

Niet geïsoleerde vloeren kunnen koud zijn vanuit de kruipruimte door:

  • koude lucht uit de ruimte
  • kou via de funderingsmuren
  • koude lucht via ventilatieopeningen
  • vochtige lucht uit de kruipruimte

Met name als er sprake is van vloerverwarming (ook op houten vloeren mogelijk), waar veel mensen tegenwoordig de voorkeur aan geven, is het isoleren van de kruipruimte een must om zo min mogelijk warmte te verliezen. Zonder isolatie kan er zomaar meer dan vijftig procent van alle warmte verloren gaan. Dat kan oplopen tot wel zeventig procent. 

Meerdere manieren om vanuit een kruipruimte te isoleren

  • Vloerisolatie
  • Bodemisolatie 

Het isoleren van een kruipruimte ten behoeve van vloeren in het algemeen gebeurt door middel van vloerisolatie of bodemisolatie. Vloerisolatie is het aanbrengen van isolatie aan de onderkant van de vloer, dus aan de bovenkant van de kruipruimte. Bij bodemisolatie wordt er isolatiemateriaal aangebracht op de onderkant van de kruipruimte. Voor vloerisolatie moet een kruipruimte wel diep genoeg zijn. Soms is het mogelijk om bij een kruipruimte van dertig tot vijftig centimeter hoogte de kruipruimte uit te laten graven of weg te zuigen om toch nog te kunnen kiezen voor vloerisolatie als daar de voorkeur naar uitgaat.

Isoleren door middel van:

  • Purschuim (met HKF’s vluchtige gassen)
  • Ecoschuim (met HFO’s vrij van gassen voorzien van natuurlijke blaasmiddelen)
  • Icynene
  • EPS parels
  • Polystyreen chips

Het isoleren kan op meerdere manieren, met verschillende producten. Eén van die producten is de neutrale ecoschuim dat in tegenstelling tot de standaard PUR (polyurethaan) schuim staat voor een middel dat niet of nauwelijks schade aan het milieu toebrengt. Deze schuim maakt gebruik van natuurlijke blaasmiddelen zogenaamde HFO’s waardoor er geen schadelijke vluchtige gassen, zogenaamde HFK’s, in de schuim aanwezig zijn. Een andere optie is isoleren met het zogenoemde Icyene. Dit is een schuim volledig op waterbasis gemaakt. Dit materiaal wordt eveneens tegen de onderzijde van de vloer gespoten. Eenmaal geïsoleerd kan dit tot wel vijftien procent minder stookkosten leiden. Bij vloerverwarming kan dit oplopen tot wel veertig procent. Absoluut de moeite waard dus. 

Niet iedere woning is gelijk en daarom verschilt ook de bereikbaarheid en inhoud van kruipruimtes. Lukt het niet om met PUR of ecoschuim een vloer van onderaf te isoleren dan is bodemisolatie met EPS parels of polystyreen chips een goed alternatief. Dit materiaal wordt gevormd door parels die voor 98 procent uit lucht bestaan. Hiermee daalt de hoeveelheid koude lucht onder het huis en vocht krijgt geen kans meer. Ook dit maakt de temperatuur van de vloer een stuk aangenamer en de temperatuur in huis wordt veel comfortabeler. 

Kies voor de meest geschikte en mogelijke vloerisolatie

Welk isolatiemateriaal het meest geschikt is voor een woning, moet ter plaatse worden bekeken. Er zal daarom altijd een expert naar moeten kijken. Het is namelijk niet zo simpel als het lijkt omdat er niet een eenduidige methode is, die standaard toepasbaar is. Het type vloer, de grootte en de conditie van de kruipruimte bepalen voor het grootste deel de keuze voor het materiaal waarmee de vloer geïsoleerd kan worden. 

Daarnaast is het belangrijk wat u met het isoleren van de vloer wenst te bereiken. Oftewel, wat is de aanleiding om voor isolatie te kiezen? Wenst u een minder vochtige (kruip)ruimte en een warmer huis? Wilt u vloerverwarming aanbrengen, of een duurzamere woning creëren die uitgerust is of wordt met een warmtepomp? Al deze aspecten worden meegenomen om een zo helder en concreet mogelijk isolatie-advies te geven. Op basis daarvan wordt een vrijblijvende offerte gemaakt. 

Geïsoleerde vloeren houden meer warmte vast

Wie behaaglijk woont en daarvoor de thermostaat niet hoger hoeft te zetten, kan zo’n investering in de loop der tijd prima terugverdienen. Geïsoleerde vloeren houden uiteraard meer warmte vast dan niet-geïsoleerde vloeren. De voeten blijven warm. De ruimte voelt behaaglijk. 

De kosten van het isoleren van een vloer zijn lastig aan te geven. Het hangt uiteraard af van het te gebruiken materiaal. Of er PUR, ecoschuim of parels worden toegepast. Het hangt ook af van de grootte van het oppervlak en de gewenste dikte van de isolatielaag. Gemiddeld zijn de kosten 25 tot 35 euro per vierkante meter. Dan is het niet moeilijk een rekensom te maken, maar iedere situatie is anders. Geen vloer is hetzelfde en de wensen van u als klant verschillen eveneens. Laat u daarom goed informeren en vraag vrijblijvend een offerte aan

Ga in alle gevallen altijd na, samen met een expert, wat er voor uw woning mogelijk is. Daarvoor is het belangrijk om te weten:

  • hoe hoog is de kruipruimte
  • zijn er leidingen of ligt er bedrading in de kruipruimte 
  • is de woning voorzien van een houten vloer of een betonnen vloer
  • staat er vaak water in de kruipruimte
  • is er sprake van ventilatiegaten

Op basis hiervan kan er voor een gerichte wijze van isoleren worden gekozen, aangebracht door een professioneel bedrijf dat is gespecialiseerd in de methode die past bij uw woning en specifiek bij de vloer die u heeft. Deze experts weten daar raad mee. Op die manier wordt er doeltreffend geïsoleerd en komt u later niet voor verrassingen te staan omdat er bijvoorbeeld zaken over het hoofd zijn gezien of de isolatiemethode eigenlijk zijn doel voorbijschiet en er beter voor een andere methode gekozen had kunnen worden. 

Vraag een gratis adviesgesprek aan!

Wilt u meer informatie over de isolatie mogelijkheden van uw vloer? Wilt u weten hoeveel voordeel het u oplevert? Wij rekenen het graag voor u uit. Neem contact met ons op en vraag een advies op maat aan. Natuurlijk geheel vrijblijvend.

Houten vloer isoleren

Het isoleren van de kruipruimte onder een hóuten vloer is specifiek werk. De vloer kan bijvoorbeeld aangetast zijn door vocht en kan houtrot vertonen. Dan is bij-isoleren niet verstandig en kan beter eerst de vloer zelf worden aangepakt. Om onder andere vochtontwikkeling te voorkomen en een vloer goed te isoleren kan ecoschuim een oplossing bieden. Veel mensen menen dat dit de vloer afsluit en verstikt, maar dat is niet waar. Experts weten hier alles over te vertellen en de ecoschuim op een juiste manier toe te passen. Een bijkomend voordeel van het isoleren van een houten vloer is dat de vloer steviger wordt en juist beschermd raakt tegen die eerdergenoemde houtrot. 

Kies voor een lange termijn oplossing

Laat u voor het isoleren van een houten vloer goed voorlichten. Het gaat immers om een oplossing die jaren dienst moet doen en het comfort van uw woning moet verhogen. Een onafhankelijk advies is enorm van belang omdat het isoleren van een vloer niet maar op één manier kan gebeuren. Door al die mogelijkheden én soms beperkingen moet er een juiste en duurzame keuze worden gemaakt. Het is belangrijk dat het de investering waard is en dat u er ook in de toekomst plezier van heeft. Het moet een lange termijn oplossing opleveren. 

Voordeel: vloerisolatie brengt energieverbruik omlaag

We mogen het kostenvoordeel van het isoleren van een (houten) vloer natuurlijk niet ongenoemd laten. Niet onbelangrijk nu de energieprijzen flink stijgen. Door niet alleen maar zuiniger om te gaan met energieverbruik, maar door op een juiste en deskundige manier uw huis te laten isoleren gaat het energieverbruik omlaag, woont u comfortabel en blijven de kosten binnen de perken.  

Sommige mensen betalen voor gas en elektra het dubbele ten opzichte van een jaar geleden. En het einde is nog niet in zicht. Hoe dit zich verder zal ontwikkelen, wel of niet met financieel ingrijpen van de overheid, is niet te voorspellen en daarom is het enorm belangrijk zelf zoveel mogelijk te doen aan het zuinig omgaan met energie. Niemand wil echter in de kou zitten of de krant lezen bij kaarslicht. De basis van dit alles is: isoleren.  

Isoleren omdat:

  • besparen op energie
  • minder hoge energierekening
  • meer comfort in de woning
  • beter energielabel
  • gezonder binnenklimaat

Thermostaat niet hoger dan nodig, maar wat is nodig?

Laten we vooropstellen dat het belangrijk is dat u als burger zicht hebt op die prijsontwikkelingen, ook al heeft u daar in eerste instantie weinig tot geen invloed op. Als u echter weet hoeveel u verbruikt, kunt u daar bewuster mee omgaan. Dat is al een eerste stap in zuiniger omgaan met energie. Dat betekent zoals gezegd niet dat u in de kou hoeft te zitten, maar dat u de thermostaat niet hoger zet dan nodig. Maar wat is nodig? 

Eén ding staat vast: er is minder nodig wanneer een woning goed geïsoleerd is. De vloer maakt daar een groot deel vanuit. Wie zijn vloer goed isoleert, woont niet alleen comfortabeler maar hoeft daardoor ook de verwarming minder hoog te zetten om van dezelfde warmte te profiteren. 

Volgens experts verstookt een gemiddeld huishouden 320 m3 minder gas door de vloer te isoleren. Dan spreek je op jaarbasis al gauw over driehonderd euro minder kosten. En dat bedrag zal met de huidige prijsstijgingen alleen maar oplopen. Met vloerisolatie, ook als er sprake is van een houten vloer, kan daar flink op bezuinigd worden. 

Maak gebruik van onze offertechecker!

Heeft u een offerte van een isolatie partij liggen en toch behoefte dat er nog even naar gekeken wordt? Maak dan gratis en vrijblijvend gebruik van onze offertechecker. Wij kijken zeer zorgvuldig en kritisch naar de offerte die u gekregen heeft en kunnen u wellicht een betere aanbieding doen.

Waarom onafhankelijk isolatie advies

Onafhankelijk en eerlijk advies

Meest complete productaanbod

10 jaar garantie

De beste producten voor de beste prijs

Echte vakidioten met meer dan 20 jaar ervaring