Voor het isoleren van een vloer is geen standaardoplossing. Het is daarom belangrijk met experts te kijken naar wat er in uw woning mogelijk is om de vloer zo goed mogelijk te kunnen isoleren. Het voordeel: het gebeurt vakkundig, is gericht op het doel wat u voor ogen heeft en in alle gevallen krijgt u er een comfortabel huis voor terug met een aangenaam binnenklimaat. Kortom; lekker warm voor een goede prijs, want de investering verdient zich terug.

We weten inmiddels dat het isoleren van onze woning een must is. Zeker als je ook verdere maatregelen wilt treffen om je energiekosten omlaag te brengen zoals het aanbrengen van zonnepanelen of bijvoorbeeld een warmtepomp. We zijn ons meer dan ooit bewust van ons energieverbruik.
Maar ook van onze portemonnee. Nu de energiekosten stijgen, vragen veel mensen zich af of de kosten van vloerisolatie opwegen tegen het rendement. We kunnen daar kort over zijn. Een vloer zo optimaal mogelijk isoleren, zorgt altijd voor een rendement als het gaat om warmte. Het biedt niet alleen een meer comfortabele manier van wonen, het biedt ook perspectief voor de energiekosten op de korte en de langere termijn.
Mogelijkheden van vloerisolatie
Laten we eerst eens kijken wat er mogelijk is als we spreken over vloerisolatie. Vloerisolatie is het aanbrengen van isolatie aan de onderkant van de vloer, dus aan de bovenkant van de kruipruimte. Het is wel belangrijk dat een kruipruimte minimaal dertig tot vijftig centimeter hoog is zodat de isolatie doeltreffend kan worden aangebracht. Soms blijkt een kruipruimte te krap ofwel te ondiep, maar biedt het wel de mogelijkheid om deze uit te graven of uit te zuigen. Dan is alsnog vloerisolatie mogelijk. Het is daarom belangrijk dat experts vooraf goed inventariseren hoe de kruipruimte eruitziet, hoe ruim deze is en vervolgens wat dit aan isolatiemogelijkheden biedt.
Vloerisolatie, de mogelijkheden
Isoleren door middel van:
- Ecoschuim (met HFO’s vrij van gassen voorzien van natuurlijke blaasmiddelen)
- Icynene (milieuvriendelijk en flexibel foam)
Er zijn meerdere materialen mogelijk om vloerisolatie toe te passen. Als eerste noemen we het ecoschuim. Een milieuvriendelijk materiaal, in tegenstelling tot het bekende PURschuim. Ecoschuim maakt gebruik van HFO’s. HFO staat voor Fluor Waterstof Olefines. Het is samengesteld uit dezelfde atomen als HFK’s die in het bekende PURschuim voorkomen: koolstof (C), waterstof (H) en fluor (F), maar het zijn onverzadigde organische verbindingen, vandaar het achtervoegsel ‘olefins’. De dubbele binding tussen twee koolstofatomen maakt de moleculen minder stabiel en leidt tot snelle ontbinding in de atmosfeer. Dit wordt ook wel een koudemiddel genoemd. Deze manier van isoleren is totaal onschadelijk voor mens en milieu.
Icynene is een milieuvriendelijk isolatieschuim, ook wel H2O schuim genoemd dat direct tegen de onderkant van de vloer kan worden gespoten. Je ruikt het niet en het dampt ook niet uit. Het is volledig water geblazen schuim. Het blijft ademen en vocht raakt niet opgesloten. Het verstikt een ruimte dus niet. Icynene is een licht en open cel schuim dat in sommige gevallen de voorkeur geniet boven een gesloten cel schuim zoals ecoschuim. Het behoudt deze eigenschappen goed, waardoor de kruipruimte altijd prima bereikbaar blijft en bijvoorbeeld leidingwerk toegankelijk blijft voor eventuele reparaties.
Vloerisolatie: kies voor een professioneel advies en helder kostenplaatje
Goed isolatieadvies is belangrijk om te kiezen voor het juiste materiaal waarmee een vloer geïsoleerd kan worden. Dat hangt niet alleen af van de hoogte van een kruipruimte maar ook van de doelstelling die een bewoner heeft voor het isoleren van de vloer. Moet het gebeuren in het kader van de aanleg van vloerverwarming? Gaat het om een vochtprobleem? Is het louter voor het besparen op kosten in verband met huidig warmteverlies? Kortom; het isoleren van de vloer kent meerdere kanten die nauwkeurig moeten worden overwogen.

Helder plaatje vloerisolatie kosten
Naar aanleiding van al deze aspecten wordt een isolatieadvies gegeven. Uiteindelijk kan er dan een gerichte offerte worden gemaakt, die een overzicht biedt van de kosten van het isoleren van een vloer.
De offerte is onder meer gebaseerd op:
- het te isoleren oppervlakte
- het meest geschikte materiaal
- de toegankelijkheid van een kruipruimte
- de gewenste isolatiewaarde
Ook is het van belang om de volgende zaken goed in kaart te hebben:
- is de woning voorzien van een houten vloer of een betonnen vloer
- hoe hoog is de kruipruimte
- zijn er leidingen of ligt er bedrading in de kruipruimte
- is er sprake van ventilatiegaten
- staat er vaak water in de kruipruimte
Al deze aspecten maken deel uit van het complete plaatje om een zo gericht mogelijke keuze te maken voor vloerisolatie. Experts buigen zich over deze zaken om een zo goed mogelijk advies te geven en een zo reëel mogelijk kostenplaatje, zonder dat u voor verrassingen komt te staan.
Vloer isoleren biedt:
- comfort
- kostenbesparing
Wooncomfort
In alle gevallen biedt een geïsoleerde vloer meer comfort. Geen tocht meer, geen vocht meer. De warmte blijft binnen in het huis, er is minder tot geen warmteverlies. Met andere woorden; de voeten blijven warm en binnen voelt het behaaglijk aan. De kwaliteit van wonen gaat op deze manier omhoog. Het wooncomfort neemt toe.
Kostenbesparing
Isoleren is het kernwoord als er over een kostenbesparing wordt gesproken in verband met de prijs van energie. Energieleveranciers rekenen steeds hogere prijzen. Voor gas, maar ook voor elektra. In alle gevallen is zuinig daarmee omspringen een must om de rekening van welke energieleverancier dan ook binnen de perken te houden. Kies je voor isoleren dan bespaar je op je energiekosten en dat leidt uiteindelijk tot een minder hoge energierekening.
Bespaar driehonderd euro op de energierekening en bij vloerverwarming zelfs meer!
Het is fijn te weten hoeveel er kan worden bespaard als een vloer wordt geïsoleerd. Daar is echter geen eensluidend bedrag bij te noemen, want het is afhankelijk van het oppervlak van een vloer, de wijze van isoleren en de gewenste isolatiewaarde in huis. Een gemiddelde is er wel. Volgens experts is het mogelijk om wel driehonderd euro per jaar op de gasrekening te besparen door de vloer op professionele wijze te laten isoleren. Is er sprake van vloerverwarming dat kan dat bedrag nog verder oplopen.
Energielabel
Een ander voordeel van isoleren is dat het energielabel verbetert. Een jaren dertig woning met energielabel G, verandert in een goed geïsoleerde woning met een hoger label, afhankelijk van de mate van isoleren. Dat kan een waardevermeerdering van het huis betekenen.
Vloer laten isoleren
De actualiteit laat zien dat het geen overbodige luxe is om te kiezen voor het isoleren van uw woning waar mogelijk. Vloerisolatie is daar een goed voorbeeld van. Natuurlijk zijn daar kosten aan verbonden. Gemiddeld zo’n 25 tot 35 euro per vierkante meter. Afhankelijk de isolatiewaarde die u voor ogen hebt en de dikte van de isolatielaag. Deze aspecten geven het eventuele verschil in prijs.
De rekensom is dan op zich snel gemaakt, maar laat u goed voorlichten en vraag een expert naar wat er werkelijk nodig is om het beoogde doel te behalen. In samenspraak kan er dan voor de beste oplossing worden gekozen, binnen een goed budget. Het is van belang te weten of het isoleren van de vloer de investering waard is. Als in de loop der jaren de investering wordt terugverdiend en u ondertussen kunt genieten van een behaaglijk warm huis, is het isoleren van de vloer een goede beslissing geweest. Dit kan vooraf goed worden ingeschat.
Vraag een gratis adviesgesprek aan!
Wilt u meer informatie over de isolatie mogelijkheden met Icynene? Wilt u weten hoeveel voordeel het u oplevert? Wij rekenen het graag voor u uit. Neem contact met ons op en vraag een advies op maat aan. Natuurlijk geheel vrijblijvend.
Bodemisolatie als alternatief
Om voor de juiste wijze van isolatie te kiezen en een kostenbesparing te bereiken is het belangrijk om een juiste keuze te maken en vooral te kúnnen maken. Daarvoor is het belangrijk om goed te weten wat er in de kruipruimte mogelijk is. Er bestaat namelijk ook de mogelijkheid van bodemisolatie. Bij bodemisolatie wordt er isolatiemateriaal aangebracht op de onderkant van de kruipruimte.
Bodemisolatie gebeurt met:
- EPS parels
- polystyreen chips
Bodemisolatie vindt plaats met EPS parels of met polystyreen chips. Hierbij gaat het respectievelijk om parels die voor 98 procent uit lucht bestaan. Ook deze parels zorgen ervoor dat vocht geen kans meer krijgt en de temperatuur van de vloer een stuk aangenamer is. De chips zijn van kunststof ofwel piepschuim of tempex genoemd. Deze chips isoleren goed en werken hygrolerend. Ze bestaan uit geryclede polystereen en voor 99 procent uit lucht. Ze zijn dus heel licht en makkelijk te verwerken. Gemiddeld is de prijs van parels 20 tot 25 euro per vierkante meter. De chips kosten gemiddeld 25 tot 35 euro per vierkante meter.
Vloerisolatie: waardevol en een lagere energierekening Voor welke wijze van isoleren u ook kiest, het gaat er te allen tijde om dat u waar voor uw geld krijgt. Dat het kostenplaatje en de investering het waard zijn. U krijgt er een aangename vloertemperatuur, een juiste luchtvochtigheid en soms ook geluiddemping in uw woning voor terug. Kortom; het wooncomfort verbetert. De energierekening daalt en zo is vloerisolatie zeer waardevol. Een goed geïsoleerde vloer draagt bovendien bij aan een beter energielabel. Dat verhoogt de woningwaarde.