Doe de gratis offertecheck en wij gaan voor u kijken of we nog meer kunnen besparen.

Doe de offertecheck »

Spouwmuurisolatie parels

Home » Spouwmuurisolatie » Spouwmuurisolatie parels

Spouwmuurisolatie parels

Spouwmuurisolatie met parels oftewel EPS parels is een van de meest uitgevoerde vormen van spouwmuurisolatie. Dit omdat de huidige vormen van EPS parels een enorm goede isolatiewaarde biedt en spouwmuurisolatie met EPS een toepassing is die ruim toepasbaar is. Naast de uitstekende isolatiewaarde en ruime toepasbaarheid vinden veel consumenten het een prettig idee dat de EPS parels verlijmd worden waardoor een harde piepschuim plaat ontstaat.

Verder kunt u hier meer informatie vinden over spouwmuurisolatie en andere toepassingen

Spouwmuurisolatie parels

EPS korrels

EPS korrels, ook wel parels of polystyreen korrels genoemd, is een kunststof. Polystyreen is een polymeermateriaal bestaande uit koolstof en waterstof. We kennen polystyreen veelal in vaste plaatvorm als tempexplaten. In de volksmond spreekt men dan vaak van “piepschuim”.

EPS parels

Om polystyreen de vorm van schuimparels te geven, wordt tijdens het polymerisatieproces een “blaasmiddel” in het materiaal gebracht, meestal is dit blaasmiddel pentaan. Wanneer de, het blaasmiddel bevattende, polystyreenkorrels later op 90 tot 100 graden Celsius worden verhit, bijvoorbeeld door het materiaal bloot te stellen aan stoom, gaat het blaasmiddel koken. Wanneer dit blaasmiddel gaat koken zorgt dit de gasdruk in deze verweekte PS korrels ervoor dat deze gaan opschuimen tot ongeveer het 50-voudige van het oorspronkelijke volume. Na dit proces zijn de PS korrels EPS korrels geworden welke zeer licht zijn door de stilstaande lucht in deze EPS korrels waardoor deze uitstekende isolatiewaarde bieden.

Spouwmuren isoleren EPS

EPS korrels worden tijdens het verwerken in de spouwmuur voorzien van een bindmiddel. Met speciale apparatuur worden deze parels voorzien van dit bindmiddel tijdens het inblazen van deze korrels in de spouwmuur. Dit bindmiddel heet een zodanige samenstelling dat het de EPS korrels niet aantast. Na droging zijn de EPS korrels op de plaatsen waar deze korrels elkaar raken door het bindmiddel als het ware vast gelijmd.

Daarnaast is er aan de grijze EPS korrels een grafiet toegevoegd. Door deze grafiet toevoeging heeft deze korrel een veel betere isolatiewaarde dan de standaard witte EPS korrel. Dit betekent niet dat hoe donkerder de korrel hoe hoger de isolatiewaarde is. Sterker nog dit is vaak niet het geval. De grijze EPS korrel kan maar een paar procent aan grafiet vasthouden. Wij zien dat er in praktijk er EPS korrels in omloop zijn waar goedkope koolstof houdende substanties aan toegevoegd worden die geen enkele toegevoegde isolatiewaarde bieden.

Spouwmuurisolatie wol of parels?

Spouwmuurisolatie wol of parels? Dit is een vraag die wij vaak krijgen. Hier is niet direct een eenduidig antwoord op. In onze optiek hebben beide producten dusdanige specifieke eigenschappen dat voor sommige woningen het spouwmuurisolatie met wol de ideale toepassing en voor andere woningen spouwmuurisolatie met parels de meest ideale toepassing. Onze adviseurs helpen u graag met het maken van de juiste keuze voor spouwmuurisolatie. Dit doen wij door de woning aan een gedegen onderzoek te onderwerpen en op basis van dit onderzoek een van de producten te adviseren.

Onafhankelijk Isolatie Advies helpt u graag met het opstellen van een advies op basis van de juiste EPS korrels.

Isolatiewaarde EPS Parels

EPS parels hebben een isolatiewaarde die vergelijkbaar is met Knauf Supafil. . De uiteindelijke isolatiewaarde is natuurlijk afhankelijk van de dikte van het aangebrachte materiaal in de spouw. Hoe dikker deze isolatielaag hoe hoger de isolatiewaarde. Er zijn verschillende leveranciers van deze EPS korrels de lambda waarde van deze EPS korrels ligt gemiddeld op 0,033W m/k en 0,034W m/K. Deze lambda waardes zorgen ervoor dat de uiteindelijke isolatiewaarde van EPS korrels op 1,76m2 K/w – 1,82m2 K/w ligt.

Verwerking van dit materiaal in de spouwmuren

De verwerking van EPS korrels spouwmuurisolatie is in basis gelijk aan het verwerken van Knauf Supafil en Enverifoam. Op een vastgesteld boorpatroon ( lijkt op een vijf van een dobbelsteen) worden gaten geboord. De afstand tot de geboorde gaten is afhankelijk van woning specifieke details zoals de breedte van de spouw, eventuele specie baarden en het boordiameter van de te boren gaten. Tijdens het inblazen van deze EPS korrels voorziet een speciale spraykop alle korrels van een laag bindmiddel. Deze laag met bindmiddel zorgt ervoor dat deze los geblazen EPS korrels een piepschuim plaat wordt met een hoge consistente isolatiewaarde.

Het boordiameter van deze gaten is afhankelijk de breedte van de voeg. Er zijn een aantal boordiameters vastgesteld door de certificeringsorganen waaronder EPS korrels ingeblazen mag worden. Hoe groter de gaten hoe makkelijker de machine het materiaal met de juiste pakking in de spouwmuren kan blazen en sneller het werk kan worden uitgevoerd. In sommige gevallen is het aan te bevelen om juist een kleiner boordiameter te gebruiken om eventuele schade aan stenen uit te sluiten. Dit heeft uiteindelijk effect op de prijs voor het aanbrengen van EPS korrels omdat er minder m2 geblazen kan worden in dezelfde tijd.

De adviseurs van Onafhankelijk Isolatie Advies nemen graag met u de details van de woning voor de beste verwerking van dit product.

Kosten spouwmuurisolatie EPS Parels

EPS parels spouwmuurisolatie is qua prijs gelijkwaardig aan Knauf Supafil. De gemiddelde kosten voor het aanbrengen van EPS korrels ligt tussen de € 15,- en € 18,- per m2. Deze prijsstelling is nodig om gerenommeerde bedrijven onder de juiste richtlijnen dit werk goed te kunnen uitvoeren. Daarnaast zijn er factoren zoals extra spouwbreedte, boordiameter, herstellen van bijzondere voegen en eventuele bereikbaarheid van de te isoleren muurdelen van invloed op de uiteindelijk te maken kosten voor deze manier van spouwmuurisolatie. 

Voordelen spouwmuurisolatie EPS parels

Het isoleren van spouwmuren met EPS korrels heeft een aantal voordelen ten opzichte van andere spouwmuurisolatie materialen. Doordat EPS korrels niet onder een bepaalde “pakking” (dichtheid van het product) ingeblazen hoeft te worden is er minder druk nodig om de juiste vullingsgraad van het product in de spouw te krijgen. Door deze lage druk verwerken EPS korrels zich makkelijk en kunnen onder een zeer klein boordiameter ingeblazen worden.

Soms is het niet mogelijk om een gehele muur te voorzien van boorpatroon. Dit doordat de originele muur die geïsoleerd dient te worden doorloopt in de woning doordat er een aanbouw geplaatst is. Onder bepaalde condities is het mogelijk deze hele muur met EPS korrels op te vullen op de plaatsen waar wel gaten geboord kunnen worden. Dit zorgt ervoor dat de gehele muur toch een optimale vullingsgraad krijgt en het materiaal niet na verloop van tijd verzakt. Het bindmiddel dat aan de EPS korrels toegevoegd wordt zorgt ervoor dat er een vormvaste plaat in de spouw ontstaat. Dit kan gunstig als men later nog aanpassingen aan de woning wil doorvoeren zoals het vervangen van kozijnen of het plaatsen van een aanbouw.

Onafhankelijk Isolatie Advies helpt u graag met een correcte maat gesneden offerte!


Subsidie spouwmuurisolatie EPS

Subsidie spouwmuurisolatie met HR++ EPS parels is door het RVO als goedgekeurd en dus kunt u op deze manier van spouwmuurisolatie ISDE subsidie ontvangen. Hiervoor zijn er wel een aantal voorwaarden. Minimaal 15m2 aan isoleerbare spouwmuur, minimale isolatiewaarde van 1,1m2 K/w (dit hangt dus af van de breedte van de restant spouw) en dient er een twee ISDE maatregel getroffen worden.

Hieronder de meest recente stand van zaken met betrekking tot subsidie spouwmuurisolatie. Deze stand subsidie spouwmuurisolatie is geüpdatet tot en met juni 2021. Van de beschikbare € 127 miljoen euro aan ISDE subsidie is op dit moment 20,1 miljoen euro geclaimd.

subsidie spouwmuurisolatie

Meer informatie over de ISDE subsidie kunt u vinden op https://www.rvo.nl/subsidie-en-financieringswijzer/isde/woningeigenaren

Meer weten over woningisolatie en de mogelijkheden?

Wij zijn echte vakidioten en vertellen u er graag alles over. In onze kennisbank vindt u alle informatie. En heeft u toch nog een vraag neem dan gerust contact met ons op.

Vraag een gratis adviesgesprek aan!

Wilt u meer informatie over de isolatie mogelijkheden voor uw woning? Wilt u weten hoeveel voordeel het u oplevert? Wij rekenen het graag voor u uit. Neem contact met ons op en vraag een advies op maat aan. Natuurlijk geheel vrijblijvend.

De voordelen van isolatie

Direct fors besparen op uw energierekening

Direct meer wooncomfort

Een beter energielabel voor uw woning

Waardevermeerdering van uw woning

Een gezonder binnenklimaat

Schimmel en vocht zijn verleden tijd

Onze werkwijze

1. U vraagt een adviesgesprek aan

U vraag een gratis adviesgesprek aan middels het inschrijfformulier op onze contactpagina. Dit is geheel vrijblijvend.

2. Persoonlijk contact met een specialist

Onze isolatieadviseur neemt binnen 3 werkdagen telefonisch contact met u op om uw aanvraag door te nemen en uw wensen in kaart te brengen om zo een afspraak te maken voor een adviesgesprek.

3. Inspectie op locatie

Onze adviseur komt bij u op bezoek om aan de hand van uw wensen een opname te doen van uw woning. Dit adviesgesprek is kosteloos en vrijblijvend.

4. Uw ontvangt een offerte op maat

Na het adviesgesprek krijgt u binnen 3 dagen een advies voorzien van een vrijblijvende offerte per e-mail toegestuurd. Bij akkoord plannen we direct een datum voor uitvoering van de werkzaamheden.