Spouwmuurisolatie Enverifoam
Enverifoam is een isolatieschuim met een open structuur en kan worden toegepast in bijvoorbeeld spouwmuren, dakhellingen en holle plafonds. Het isolatieschuim leent zich ook perfect voor het verbeteren van bestaande spouwmuurisolatie.
Enverifoam wordt altijd in vloeibare vorm ter plekke aangebracht en in de spouwmuur gegoten. Na het aanbrengen veranderd het in een schuim. Door het uitzetten van de schuim vult het de kleinste naden en kieren. Op deze manier word alles perfect afgedicht, dit komt de praktische isolatie waarden ten goede. Enverifoam word met lucht geblazen hierbij komen verder geen Cfk’s vrij het product is hierdoor geurneutraal. Enverifoam is daarnaast waterafstotend, dampdoorlatend door de open cel structuur. Het product heeft de brandklasse B2.
Wat is Enverifoam ?
Enverifoam heeft als basismateriaal een speciale hars, een polymeer dat opgebouwd is uit koolstof, stikstof, waterstof en zuurstof. Het hars wordt opgelost in water met een tenside (oppervlakte actieve stof), een speciaal middel dat de oppervlakte spanning van de schuim bij de verwerking verlaagt.
Tijdens de verwerking laat men dit mengsel onder druk door een speciaal hiervoor ontwikkeld schuimpistool opschuimen. Door dit proces ontstaat een vloeibaar schuim welke te vergelijken is met een slagroom achtig schuimsoort. Vlak voordat het de Enverifoam schuim het pistool verlaat. Wordt een katalysator (in de praktijk wordt dit ook wel een harder genoemd) toegevoegd. Dit zorgt ervoor dat er een reactie in het hars op gang gebracht wordt, hierdoor stolt de Enverifoam tot een vormvaste isolatie plaat.
Doorgaans vindt dit binnen één minuut na het aanbrengen van de schuim in de spouwmuur plaats. Het verse, nog niet gestolde schuim moet binnen die tijd via de in de voegen voorgeboorde gaten onder lichte overdruk in de spouwmuur worden “geperst”. Dankzij het speciale karakter vloeit Enverifoam gemakkelijk om alle obstakels en soepel in alle hoeken en moeilijk toegankelijke holten.
Omdat vochtige materialen de warmte geleiden en dus slecht isoleren, kan Enverifoam pas nadat het volledig gedroogd en uitgehard is isolerend werken. Het aanwezige water vindt door verdamping (dampdiffusie) via de bakstenen en de mortelvoegen van het buitenspouwblad een weg de constructie uit. Onder normale weersomstandigheden is het droogproces in 2 tot maximaal 3 weken voltooid.
Gunstige weersomstandigheden kunnen een versnellende werking hebben op dit drogingsproces. Het is daarom aan te bevelen om Enverifoam in het voorjaar en zomer aan te brengen om het drogingsproces zo snel mogelijk te laten verlopen. Het onder de juiste omstandigheden aanbrengen van Enverifoam zorgt voor een optimaal resultaat van dit product.
Het uitgedroogde schuim heeft een zeer fijne cellulaire structuur: 1 liter schuim bevat ongeveer 5 miljoen cellen. De mechanische sterkte van het droge schuim is gering. Omdat het gaat om een schuim met een open celstructuur kan het water wat benodigd is bij het aan brengen van deze schuim snel verdampen. 1 cm³ schuim heeft een verdampingsoppervlak te van maar liefst 10 m².

Enverifoam de ideale spouwmuurisolatie upgrade!
Enverifoam leent zich perfect voor het verbeteren van bestaande spouwmuurisolatie. Woning gebouwd tussen 1980 – 1995? dan is de kans groot dat Enverifoam de perfect oplossing is om uw spouwmuur weer up-to-date te krijgen. Dit materiaal word aangebracht door kleine gaatjes te boren op de kruising van de voeg, via deze gaatjes word het product in de spouwmuur gegoten. De sterk vullende eigenschap zorgt voor perfecte vulling. Het product schuimt op in de spouw muur en vult hierdoor ook alle kleine holle ruimtes en zorgt voor een homogene vulling. Daarnaast is Enverifoam goed te verwerken in smalle spouwbreedtes.
Het voordeel hiervan is dat met Enverifoam het verbeteren van spouwmuurisolatie mogelijk is in woningen waar door al aanwezige spouwmuurisolatie bij de bouw van de woning weinig restant spouwbreedte aanwezig is. Vaak is deze restant spouwbreedte over om met traditionele isolatiematerialen zoals Knauf Supafil of EPS isolatie nog een goede isolatie vulling te kunnen garanderen. Zeker voor woningen waar vanaf de bouw gewerkt is met isolatieplaten is Enverifoam een ideale toepassing. Het toepassen van Enverifoam zal ervoor zorgen voor een naadloze isolatie toepassing die ook de naden tussen bestaande isolatie goed afdicht. Het isoleren van de restantspouw op deze manier zal ervoor zorgen dat de isolatiewaarde van de spouwmuren nog verder toeneemt.
Het goed toepassen kan enkel bij woningen waar restant spouwbreedte aanwezig is. Hierdoor is deze toepassing als isolatie upgrade enkel goed toe te passen bij woningen waar spouwmuurisolatie vanaf de bouw aangebracht is. Dit omdat Enverifoam restant spouwbreedte nodig heeft om goed op te schuimen en een goede vullingsgraad te garanderen. Het bij isoleren van spouwmuren waar al eerder spouwmuurisolatie is toegepast raden wij af. In dit geval is het verstandig om eerst de oude spouwmuurisolatie te verwijderen. Na het verwijderen van oude spouwmuurisolatie kan de spouw weer opnieuw geïsoleerd worden met betere HR++ isolatie materialen zoals HR++ EPS of Knauf Supafil welke consistente hoge isolatiewaarde bieden.
Isolatiewaarde Enverifoam
Enverifoam heeft een isolatiewaarde die vergelijkbaar is met Knauf Supafil of HR++ EPS zilverparels. De uiteindelijke isolatiewaarde is natuurlijk afhankelijk van de dikte van het aangebrachte materiaal in de spouw. Hoe dikker deze isolatielaag hoe hoger de isolatiewaarde. Voor dit product is een door het certificeringsorgaan SKG IKOB een lambda waarde afgegeven van 0,034W m/K. Dit geeft het een vergelijkbare isolatiewaarde als Knauf Supafil welke ook een lambda waarde van 0,034W m/K heeft.
Als er bij wijze van voorbeeld een restant spouwbreedte van aanwezig is van 60mm is, deze voorzien van Enverifoam betekend er extra isolatiewaarde van 1,76m2 K/w . Mocht er bijvoorbeeld een isolatieplaat van 50mm aanwezig zijn met een isolatiewaarde van rd 1,25m2 K/w dan zal de totale isolatiewaarde van de spouwmuurisolatie uitkomen op rd 3,01m2 K/w, een verbetering van meer dan 100%!
Is mijn woning geschikt voor Enverifoam ?
Enverifoam is doorgaans goed aan te brengen in de spouwmuren van de meeste woningen. Echter zoals bij alle spouwmuurisolatie materialen zijn er een aantal aspecten die in acht genomen moeten worden met betrekking tot het toepassen van Enverifoam.
Een woning waarbij het buitenblad opgetrokken is met een zeer poreuze gevelsteen zoals MBI betonsteen en andere soorten betonstenen of kalkzandsteen raden wij ten zeerste af. Daarnaast kunnen er ander constructie technische aspecten aan de woningen zijn waardoor Enverifoam niet de juiste toepassing is voor dit soort woningen. Onafhankelijk Isolatie Advies helpt u graag met een juist advies. Dit doen wij altijd door een fysieke inspectie van de woning. Dit is de enige manier om een goed en gedegen advies uit te brengen omdat wij zo in staat zijn elk aspect welke belangrijk is voor het wel of niet toepassen van Enverifoam mee kunnen nemen in onze opname.

Is Enverifoam dit product giftig?
Enverifoam is in basis een ureum formaldehyde schuim. Dit betekend dat er tijdens de verwerking van Enverifoam een zeer geringe mate van formaldehyde vrijkomt. Echter is deze concentratie zo laag dat dit geen enkele bedreiging vormt voor de gezondheid. De formaldehydewaardes zijn dusdanig laag dat deze met een formaldehyde meter in de woning tijdens de verwerking niet te detecteren zijn. Om dit verder in perspectief te plaatsen zijn de formaldehydewaardes die vrijkomen bij het toepassen van dit product lager dan wanneer u een rondje door de bouwmarkt of woonwinkel loopt. In spaanplaat, multiplex, triplex en MDF zitten waardes die hoger liggen dan bij het toepassen van Enverifoam. Enverifoam is dus niet giftig of op een andere manier schadelijk voor de gezondheid.
Kosten Enverifoam
Enverifoam is in beginsel duurder dan traditionele spouwmuurisolatie zoals EPS of Knauf Supafil. De gemiddelde kosten voor het aanbrengen van van deze toepassing liggen tussen de € 25,- en € 30,- per m2. Daarnaast zijn er factoren zoals extra spouwbreedte, boordiameter, herstellen van bijzondere voegen en de bereikbaarheid van invloed op de uiteindelijk te maken kosten voor het aanbrengen van deze manier van spouwmuurisolatie. Onafhankelijk Isolatie Advies helpt u graag met een correcte maat gesneden offerte!
Kan ik ISDE subsidie krijgen op deze Enverifoam spouwmuurisolatie?
Enverifoam is door het RVO als product goedgekeurd en dus kunt u op deze manier van spouwmuurisolatie ISDE subsidie ontvangen. Hiervoor zijn er wel een aantal voorwaarden. Minimaal 15m2 aan isoleerbare spouwmuur, minimale isolatiewaarde van 1,1m2 K/w (dit hangt dus af van de breedte van de restant spouw) en dient er een twee ISDE maatregel getroffen worden.
Meer informatie over de ISDE subsidie kunt u vinden op https://www.rvo.nl/subsidie-en-financieringswijzer/isde/woningeigenaren
Voordelen Enverifoam
Enverifoam heeft een aantal voordelen ten opzichte van andere spouwmuurisolatie toepassingen. Wij hebben hieronder een beknopt overzicht gemaakt van de belangrijkste voordelen:
- Uitstekend als isolatie upgrade van spouwmuren waar bij de bouw spouwmuurisolatie is toegepast.
- Goed toe te passen bij smalle spouwbreedtes
- Mogelijkheid om kieren en naden tussen bestaande isolatieplaten te dichten. Naadloos isoleren dus.
- Hoge isolatie waarde 0,034m2 K/w
- Goed aan te brengen onder kleine boordiameters dus geen schade aan de stenen bij de verwerking.
- Geen schade aan spouwankers, kozijnen en of bestaande isolatieplaten.
Nadelen Enverifoam
Enverifoam heeft een aantal nadelen ten opzichte van andere spouwmuurisolatie toepassingen. Wij hebben hieronder een beknopt overzicht gemaakt van de belangrijkste nadelen:
- Duurder dan traditionele spouwmuurisolatie systemen als EPS en Knauf Supafil.
- Versterkt de constructie niet zoals PUR schuim doordat Enverifoam niet hecht aan spouwbladen of ander isolatie materiaal.
- Alleen toepasbaar bij woningen waar spouwmuurisolatie bij de bouw is aangebracht. Niet toe te passen bij woningen na de bouw spouwmuurisolatie is aangebracht. Het advies is hier om deze te verwijderen en daarna opnieuw te isoleren.
- Niet toepasbaar bij woningen die opgetrokken zijn uit poreuze buitenbladen.